Pește
Pești tropicali și acvarii

- Pasiunea de a crește acvarii și de a folosi peștii tropicali ca animale de companie este relativ nouă în lumea occidentală și a avut nevoie de ceva timp pentru a se răspândi. Cultivarea peștilor în mici acvarii interne a fost luată în considerare în mod serios abia la mijlocul secolului trecut, când atât în Marea Britanie, cât și în restul Europei s-a dezvoltat un interes considerabil pentru acest subiect…
- La începutul anilor 1900.acvaristii din întreaga lume au început să crească pești tropicali, iar acesta a fost “trendul” care a dat startul unui nou val de piscicultură populară (păstrarea peștilor ca animale de companie)…
- Acvariștii mai vechi erau obsedați să copieze natura în acvariile lor sau, mai degrabă, să încerce să copieze natura, în timp ce deținătorii de pești de apă caldă trebuiau să experimenteze și să le creeze un mediu adecvat…
- Adesea, ei încep doar cu cunoștințele că peștii trebuie ținuți la cald, iar acest lucru în sine ridică probleme, inclusiv moartea buruienilor preferate și a melcilor de apă la temperaturi mai ridicate…
- Astfel, acvariul a început treptat să fie văzut ca majoritatea dintre noi.
îl vedem astăzi ca pe o expoziție frumoasă, nu ca pe o oglindă ținută în fața naturii… - Cu toate acestea, până la creșterea peștilor tropicali, se pare că acvariștii în general credeau că scopul propriu-zis al deținătorului de acvariu era acela de a reproduce o parte a naturii…
- Acum, ei își dau seama că sarcina lor este de a menține o comunitate extrem de artificială și limitată de animale și plante, cu un echilibru care se poate prăbuși cu ușurință, cu rezultate dezastruoase pentru cel puțin unii dintre membrii săi. În același timp, acvariile pot fi, de obicei, ușor de întreținut, atâta timp cât sunt recunoscute câteva fapte fundamentale și aplicate cu bun simț la problemele care apar…
- Așadar, să vorbim acum despre câteva dintre caracteristicile acvariilor și ale peștilor tropicali…
- Acvariul de pești de modă veche este aproape gata
înlocuit pentru piscicultură serioasă cu un acvariu dreptunghiular din sticlă, realizat în întregime din sticlă sau cu un cadru metalic și pereți și fund din sticlă, ardezie sau alt material solid… - Cu excepția cazului în care este folosit pentru reproducere, în scopuri expoziționale sau ca acvariu de spital pentru tratarea bolilor, acvariul conține plante în creștere, înrădăcinate; acestea sunt așezate într-un strat de nisip sau pietriș cu o grosime de 1 sau 2 centimetri. Pot exista pietre decorative, dar principalul decor este de obicei reprezentat de plantele în sine, care contribuie mai mult la aspectul atractiv al unui acvariu bine pus la punct decât peștii…
- Acvariile rectangulare au de obicei o capacitate cuprinsă între 5 și 25 de galoane; acvariul de 15 galoane măsoară 24 x 12 x 12 inci și este una dintre dimensiunile preferate. Acvariile mai mici decât acestea nu pot găzdui mulți pești și nici nu permit dezvoltarea corespunzătoare a plantelor…
- Rezervoarele mai mari sunt foarte atractive și permit aranjamente frumoase de plantare și o creștere fină a peștilor, dar sunt scumpe și este puțin probabil să devină populare în general. Prin urmare, majoritatea iubitorilor de pești preferă un set de acvarii medii, mai degrabă decât unul sau două acvarii foarte mari, dar trebuie subliniat faptul că în acvarii mari pot fi crescuți pești buni…
- În general, peștii tropicali pot fi găzduiți în acvarii mai mici decât peștii de apă rece. Acest lucru se datorează faptului că aceștia sunt de obicei mai mici și pot rezista mai bine la lipsa relativă de oxigen din apă…
- Mărime la mărime, majoritatea peștilor tropicali pot fi înghesuiți mult mai mult decât peștii aurii obișnuiți și mult mai mult decât varietățile fantastice de peștișori aurii. Un acvariu de 15 galoane poate conține în mod convenabil o duzină de spini roz de 3 inci, patru sau cinci peștișori aurii obișnuiți de 3 inci cel mult și nu mai mult de o pereche de Oranzi de aceeași mărime…
- Peștii consumă hrană solidă și eliberează fecale tari. Ei respiră oxigen și expiră dioxid de carbon, motiv pentru care au tendința de a epuiza mediul de oxigen și de a-l contamina cu dioxid de carbon și excremente…
- Plantele respiră și ele oxigen, dar în condiții de lumină suficient de puternică produc zaharuri etc.N. din dioxidul de carbon luat din mediul lor, fie că e vorba de aer sau de apă, ele eliberează oxigen. Acest lucru se face în frunzele verzi…
- De asemenea, plantele absorb sărurile dizolvate și le folosesc împreună cu dioxidul de carbon în construcția unor compuși organici complecși. Foarte puține plante superioare pot folosi substanțe solide sau foarte complexe și, înainte ca excrementele de animale (cunoscute în acvariu sub numele de “muls”) să le fie disponibile, acestea trebuie să fie descompuse de ciuperci sau bacterii și să devină solubile…
- Așadar, plantele, în lumina potrivită, tind să refacă oxigenul în mediul înconjurător și să elimine deșeurile de la animale. În lumină slabă sau în întuneric, ele epuizează apa sau aerul de oxigen, la fel ca și animalele. Doar în timpul zilei sau sub lumină artificială puternică, ele îndeplinesc funcția complementară a animalelor…
- Din aceste fapte a apărut conceptul de acvariu echilibrat, în care deșeurile peștilor sunt absorbite de plante, iar oxigenul necesar pentru pești este asigurat de acțiunea plantelor în lumină…
- Lecția istoriei? Un acvariu bine plantat, cu o iluminare adecvată, va rămâne de obicei curat și dulce timp de luni sau ani de zile cu puțină atenție…
- Sperăm că acest articol v-a dat o idee bună despre peștii tropicali ca animale de companie și despre cultivarea sănătoasă a acvariului.