Păsări

Dresaj de bază pentru pasărea sau papagalul dumneavoastră de companie

Introducerea unui marker comportamental sau a unui “pod” și antrenamentul Step Up

Cu orice pasăre de companie sau papagal trebuie să stabiliți o relație puternică, pozitivă, cu o comunicare excelentă, iar dresajul păsării este cea mai importantă parte a acestui proces. Vă vom arăta cum să faceți o asociere între o recompensă alimentară și un marker audibil, care va fi prima etapă a dresajului.

Unele dintre lucrurile de care veți avea nevoie pentru această sesiune de dresaj includ:

Tu

Pasărea dumneavoastră

În mod ideal, un clicker sau un fluier (markerul comportamental sau puntea de legătură), deși vă puteți folosi vocea (”Bun băiat/fată”)

Mâncarea preferată a păsării dvs. ca răsfăț

Atunci când vă decideți să începeți antrenamentul, ar trebui să evaluați relația actuală cu pasărea dumneavoastră. Dacă pasărea dumneavoastră este crescută manual, este foarte prietenoasă și receptivă față de dumneavoastră, atunci, evident, lucrurile vor progresa mult mai repede decât în cazul unei păsări crescute de părinți, nervoasă și care se poate speria de dumneavoastră.

În primul rând, trebuie să aflați care sunt alimentele preferate ale păsării dumneavoastră, pentru a le putea păstra la o parte ca răsfăț. Adunați câteva produse și prezentați-le păsării dvs. de câteva ori și vedeți care dintre ele sunt luate în mod constant.

Odată ce ați stabilit care sunt mâncărurile preferate, păstrați câteva dintre acestea pentru sesiunile de antrenament, dar asigurați-vă că sunt mici.

În prima sesiune de antrenament trebuie să fie scurtă și plăcută. Tot ceea ce este necesar este să se facă o asociere între mâncarea și marker.

De exemplu, dacă folosim clickerul ca marker, vom oferi păsării o recompensă și, în momentul exact în care pasărea o ia din mâna dumneavoastră, veți da un clic pe clicker. Sincronizarea este esențială, dacă clicul este făcut înainte sau după comportament, atunci nu va avea același efect. Dacă papagalul dumneavoastră este nervos și nu vrea să ia mâncarea din mâna dumneavoastră, atunci puteți plasa o recompensă în apropiere și permiteți-i păsării să se plimbe și să o ia, făcând din nou clic în momentul exact în care ia recompensa.

În funcție de specie și de individ, acest lucru poate dura o singură ședință sau poate dura douăzeci. Toate păsările învață în ritmuri diferite. Cu cât este mai precisă sincronizarea clicului, cu atât tranziția va fi mai rapidă. Atunci când oferiți recompense, urmăriți în continuare schimbările subtile de comportament. Dacă pasărea se îndepărtează de dvs., atunci nu trebuie să-i oferiți răsfățul până când nu se întoarce spre dvs. Acest lucru este valabil atât pentru păsările prostuțe și îmblânzite crescute manual, cât și pentru cele nervoase crescute de părinți. Dacă se manifestă agresivitate față de dumneavoastră, atunci, din nou, ar fi bine să faceți o pauză pentru un moment, deoarece acordarea unei recompense va recompensa acest comportament.

Amintiți-vă întotdeauna că atunci când oferiți o recompensă păsării, răsplătiți comportamentul acesteia în acel moment. Recompensați întotdeauna comportamentul bun și încercați să nu reacționați la comportamentul nedorit.

Motivul pentru care se creează această asociere între marker și o recompensă este acela că, atunci când antrenați alte comportamente cu pasărea dumneavoastră, markerul îi va spune păsării exact ce a făcut corect la momentul exact, astfel încât comportamentele să fie învățate mult mai repede. Acesta este un proces foarte pozitiv, iar pasărea dvs. va răspunde incredibil de bine la dvs. odată ce își dă seama că sunt implicate recompense și stimulare mentală. Acest lucru ar trebui să fie întotdeauna distractiv pentru amândoi, așa că asigurați-vă că sesiunile sunt scurte și că se oferă recompense pentru fiecare comportament pozitiv.

Odată ce pasărea dvs. înțelege că clicul, fluierul sau vocalizarea înseamnă “tratație”, atunci este timpul să treceți la un dresaj de bază, distractiv. Este posibil să fie nevoie de mai multe sesiuni pentru ca pasărea dvs. să înțeleagă. Cel mai bun mod este să faceți un test, să folosiți markerul și să căutați un răspuns fizic din partea păsării dumneavoastră. Cele mai multe păsări tind să devină destul de excitabile, deoarece în curând echivalează zgomotul cu o recompensă.

Odată ce acest lucru este învățat, atunci se trece la antrenarea unor comportamente!

Unul dintre primele lucruri pe care v-aș recomanda să le antrenați pasărea să le facă este antrenamentul de “urcare”, fie pe mâna dvs., fie pe un pervaz ținut în mână.

Câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le rețineți înainte de a încerca acest lucru:

Întotdeauna urmăriți sesiuni scurte și frecvente (în mod ideal 1-5 minute).

Folosiți întotdeauna multă întărire pozitivă; nu pedepsiți niciodată, nici fizic, nici verbal. Dacă vă simțiți stresat sau frustrat, atunci este mai bine să încheiați sesiunea de antrenament.

Încercați întotdeauna să încheiați o sesiune de antrenament într-o notă pozitivă; dacă pasărea dvs. nu înțelege ceva, reveniți la un comportament care este înțeles și întăriți-l.

Asigurați-vă că există un singur dresor care antrenează comportamentul. Odată ce pasărea dvs. a exersat comportamentul și îl oferă în mod constant, cereți tuturor membrilor familiei să încerce acest comportament sub supravegherea și instrucțiunile dvs. Consecvența este esențială!

Odată ce pasărea dvs. și-a însușit abilitatea de a face un pas în sus, exersarea acesteia într-un mod relaxat și distractiv este o modalitate excelentă de a oferi multă atenție pozitivă păsării dvs.

Cum să-ți înveți pasărea să se ridice

Alegeți semnalul verbal pe care îl veți folosi. Nu contează ce cuvânt sau frază folosiți, dar trebuie să fiți consecvent.

Alegeți un moment relaxat, fără distrageri – o pasăre care se prelinge sau mănâncă nu va fi foarte receptivă la antrenament.

Țineți degetul, mâna sau perișorul de mână în fața păsării, la nivelul abdomenului păsării, direct deasupra picioarelor. Asigurați-vă că sunteți suficient de aproape pentru ca pasul să fie ușor pentru pasărea dumneavoastră.

Doriți să întăriți orice mișcare spre pervaz, astfel încât, dacă pasărea dvs. se mișcă spre dvs. și spre pervaz, puteți folosi indicatorul dvs. și puteți recompensa pasărea cu o recompensă.

Scopul este de a încuraja pasărea dvs. să ia contact cu pervazul cu picioarele sale. În cazul în care atinge peronul, atunci ar trebui să primiți o recompensă mai mare. Dacă pasărea dvs. ridică un picior, atunci și acesta trebuie marcat și recompensat. Atunci când se oferă un comportament dezirabil, asigurați-vă că utilizați întotdeauna marcajul în acel moment precis, pentru a ajunge la o urcare completă pe pernă. Atunci când pasărea dvs. se ridică, fie cu un picior, fie cu ambele, oferiți-i multă întărire și laudă.

Pe măsură ce pasărea dvs. devine mai pricepută la urcat, puteți începe să micșorați frecvența recompenselor, astfel încât, în cele din urmă, pasărea dvs. să urce fericită doar pentru laudele dvs.

Când doriți ca pasărea dvs. să coboare, același antrenament se aplică în sens invers. Păsările au tendința naturală de a dori să meargă într-o poziție mai înaltă, astfel încât, prin coborârea postamentului sub destinația dorită, pasărea va dori în mod natural să meargă în poziția mai înaltă. Din nou, recompensați orice mișcare spre destinație și oferiți recompense mai mari, în special atunci când pasărea dvs. coboară de pe pervaz.

Nu ezitați să lăsați orice comentariu și mult succes în antrenarea păsării dumneavoastră!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close