Pește

Culorile și caracteristicile uimitoare ale peștilor Betta

Peștele betta este o specie unică, de care se bucură iubitorii de pești din întreaga lume. Pentru că acest pește este atât de iubit, în acest articol vom explica simțurile și abilitățile distincte pe care le posedă betta, care îi fac să fie asemănători și, de fapt, diferiți de majoritatea peștilor din ziua de azi.

Vedere

Spre deosebire de oameni, ochii betta sunt localizați pe părțile laterale ale capului, ceea ce este cunoscut sub numele de vedere monoculară. În timp ce oamenii pot vedea doar drept în fața lor, bettas au capacitatea de a privi în două direcții distincte în același timp! Din păcate, acest lucru îi face să nu aibă o percepție a adâncimii. În ochii noștri, forma și curbura cristalinului se schimbă pentru a obține focalizarea corectă. Cu toate acestea, în ochii bettas, lentila oculară rămâne aceeași. Pentru bettas este dificil să se adapteze la schimbările de luminozitate din cauza modului lent în care funcționează irisul lor și, ca urmare, au o vedere relativ slabă. Pentru a ajuta la acest handicap, ele au o “linie laterală” care măsoară presiunea apei cu ajutorul micilor sale orificii care sunt conectate la terminații nervoase specializate. Acest lucru ajută betta să evite obstacolele din calea sa. Creierul deduce aceste semnale nervoase ca fiind o imagine a mediului înconjurător, astfel încât betta să poată găsi hrană. Acest lucru îi ajută să compenseze vederea mai slabă.

Gustul și mirosul

Papilele gustative ale lui Betta se află pe buze, pe gură și chiar pe aripioare. La fel ca oamenii, ele inhalează mirosurile prin intermediul nărilor. Ambele simțuri îi ajută, deoarece reacționează la substanțele chimice din apă. Aceste substanțe chimice le permit să știe când există mâncare în jur sau dacă există un prădător în apropiere. Cu toate acestea, betta poate simți aceste substanțe chimice doar pe o distanță scurtă.

Auzul

Structura urechii unui Betta este destul de simplă; este formată doar dintr-o singură cameră interioară. Un pește Betta aude ascultând vibrațiile din apă. Aceste vibrații intră în mecanismul senzorial din cameră pentru a furniza sunetul. Vezica de înot ajută, de asemenea, urechea internă a lui betta prin distingerea și accentuarea sunetelor.

Labirintul

Betta este originară din mlaștini și pateuri de orez, care erau slab oxigenate. Labirintul, care înseamnă “labirint”, este un organ repertoriu special care se găsește la Anabantoidei. Acest organ este important deoarece permite absorbția oxigenului din aer direct în sânge. Acesta este un avantaj uriaș de supraviețuire atunci când peștii se află în ape care conțin oxigen slab. Acesta este situat sub branhii, în interiorul capului betta. Acesta conține plăci în formă de rozetă care au în interiorul lor mii de vase de sânge.

Dezavantajul negativ al faptului că betta are acest organ unic este că mulți proprietari cred că peștii Betta pot fi ținuți în siguranță în condiții de supraaglomerare. Ceea ce nu realizează ei este că betta adaugă aceeași cantitate de deșeuri în acvariu ca orice alt pește și poate la fel de ușor să se îmbolnăvească. Bettas nu ar trebui să fie ținuți niciodată în boluri mici pentru o perioadă lungă de timp. Este mai bine pentru sănătatea lor generală să fie în acvarii sau acvarii mai mari, unde pot înota liber în condiții de apă sănătoase.

Tipuri de Betta și caracteristici

Peștii Betta au devenit unul dintre cei mai populari prieteni cu înotătoare. Fie că aveți un singur betta ca animal de companie, fie că aveți mai mulți betta care vă înveselesc acvariul, a avea un betta este un răsfăț interesant și sunt o frumusețe de admirat.

Mai jos este o listă cu cele mai populare betta și cu caracteristicile și culorile fiecăruia.

Betta Splendens

Cel mai comun pește Betta este Betta Splendens. Deși acest pește este rafinat, verificați numeroasele alte tipuri înainte de a lua o decizie. Fiecare pește este frumos în felul său, dar s-ar putea să preferați un tip în detrimentul altuia.

De multe ori, magazinele de animale vă vor vinde un pește pe care îl au de peste un an. Peștii Betta au o durată de viață de doar doi-trei ani și posibil până la cinci ani dacă sunt îngrijiți corespunzător, așa că ar fi mai bine să comandați special noul animal de companie pentru a vă asigura mai mult timp cu peștele dumneavoastră.

Bettas sunt renumiți pentru culorile lor și, desigur, destul de frumoși de privit în orice acvariu. Chiar se explică de ce sunt atât de populare! Cu toate acestea, există o serie de pești de care majoritatea pasionaților nici măcar nu sunt conștienți.

Iată mai jos o listă a acestora:

Betta pictat – acest pește are, de obicei, o coadă rotundă și înotătoare mai mici. De cele mai multe ori sunt de culoare aurie și au trei dungi care le străbat tot corpul. De asemenea, au margini verzi pe aripioare.

Peaceful Betta – acest pește iese în evidență cu o coadă rotunjită și un corp întunecat cu marcaje verzi sau albastre. Ceea ce îl face atât de ușor de recunoscut este marginea roșie strălucitoare a înotătoarei cozii, iar înotătoarea dorsală este de o culoare diferită, de obicei albastră sau verde. De asemenea, are dungi de aceeași culoare pe corp și pe coadă.

Edith’s Betta – Atât masculul, cât și femela acestui pește au înotătoare scurte și cozi rotunjite. Femela are pete albe și întunecate și este de un portocaliu stins. Masculul este de un portocaliu mult mai strălucitor, cu pete întunecate.

Pearly Betta – femela este portocaliu-roz; masculul este doar portocaliu. Masculii au și ei câteva pete verzi, cu branhii de un portocaliu strălucitor.

Sarawek Betta – acest pește are înotătoare scurte, cu o coadă rotundă și mică. Femela este de o culoare bronzată stinsă, în timp ce masculul are o dungă întunecată de-a lungul corpului.

Pește luptător siamez – cunoscut ca fiind cel mai comun pește Betta din magazinele de animale de companie. Acești pești vin în mai multe forme diferite, dar înotătoarea caudală este ceea ce îi diferențiază. Există aripioare în formă de evantai, iar unele fac o formă de D atunci când sunt complet evazate.

Betta gură-cască – acest pește are o coadă care este rotundă și înotătoare mici. Culorile lor variază de la roșu la gri, de la portocaliu la auriu.

Emerald Betta – acest Betta are înotătoare mari și o coadă rotunjită. De obicei, au un corp verde cu o suprapunere neagră care arată ca o pânză de păianjen. Au linii roșii și verzi sau albastre pe aripioare.

Betta subțire – au o coadă în formă de lopată și aripioare scurte. Cele mai multe dintre ele sunt de culoare roz.

Brunei Betta – acest pește are o coadă rotundă cu înotătoare mici și un corp alb, roz sau auriu, cu o dungă roșie pe coadă.

Există o mare selecție atunci când vine vorba de alegerea peștelui perfect! Cu îngrijirea adecvată a peștilor betta, indiferent de peștele pe care îl alegeți, el va fi cu siguranță fericit și sănătos.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close