Păsări

Câteva cuvinte de laudă la adresa păsărilor

 • De ce ne atrag păsările ? Majoritatea oamenilor se bucură de vederea păsărilor, chiar și cei care nu au fost niciodată observatori activi de păsări. Deși păsările sunt mai puțin asemănătoare cu noi în ceea ce privește aspectul și obiceiurile decât mamiferele noastre, păsările ocupă în mod incontestabil un loc special în inimile noastre.
 • Unul dintre motivele pentru care păsările ne captează imaginația este faptul că ele pot zbura, în timp ce noi rămânem blocați aici, pe pământ. Ce copil nu a privit vreodată o pasăre zburând deasupra capului și nu a visat să fie acolo sus, pe cer, zburând alături de ea ? Ce adulți nu și-au dorit, la un moment dat, să-și poată lua zborul și să zboare departe de toate problemele și grijile cotidiene ? Păsările sunt simboluri naturale ale libertății și ale evadării. La urma urmei, ce ar putea încapsula mai bine viziunea noastră de libertate pură decât capacitatea de a zbura spre apus ?
 • Păsările pot zbura deasupra capului și pot parcurge distanțe mari. Ele au o “vedere de pasăre” asupra unei singure clădiri sau a unui parc, sau a unui întreg oraș sau peisaj, ceea ce le face o metaforă perfectă pentru a obține o perspectivă nouă asupra unei situații sau pentru a avea o viziune mai largă asupra unei probleme.
 • Păsările simbolizează adesea și alte lucruri, cum ar fi trăsăturile și calitățile caracterului uman. Există păunul mândru, vulturul nobil, pițigoiul hoț, ciorile care se ceartă și păsările de dragoste care fac factură și răcnesc. Lebedele care alunecă sunt imaginea perfectă a grației și eleganței în mișcare. Șoimul este un simbol al războiului, porumbelul un simbol al păcii.
 • Ce altceva ne mai atrage la păsări ? Păsările au pene, moi la atingere și sunt o bucurie la vedere. Plumajul pare să vină într-o varietate infinită de culori și modele încântătoare, de la tonurile subtile și pământii ale vrăbiuței de casă obișnuite până la veselia scandaloasă și irizată a păunului spectaculos. Păsările sunt frumoase opere de artă, semnate de natură. Plumajul lor adaugă culoare și spectacol unei lumi monotone. De asemenea, culorile lor ne pot sugera multe locuri și asociații diferite.
 • De exemplu, acele vrăbii mici, rotunde și maro sunt familiare, reconfortante și familiare pentru cei dintre noi care trăim în climatele temperate. Ele sunt prietenii și vecinii noștri din curtea din spate. Cardinalii americani și gaițele albastre sunt foarte colorate, priveliști vesele de admirat în zilele cenușii, de la vârful penelor de la coadă până la crestele fanteziste de pe cap. Sunt un pic mai exotice, dar sunt totuși prieteni familiari din curtea din spate. Apoi, există acele păsări care trăiesc în locuri exotice îndepărtate, cum ar fi flamingo roz african și papagalii tropicali, care afișează minunate culori tropicale. Le iubim, nu numai pentru culorile lor magnifice, ci și pentru asocierea lor cu ținuturi îndepărtate și aventuri exotice.
 • De asemenea, păsările vin într-o mare varietate de forme și dimensiuni, ceea ce sporește și mai mult atracția lor. Ne putem raporta la ele, în măsura în care și ele, și noi, avem doi ochi, o gură și simetrie bilaterală. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, foarte diferite de noi. Au ciocuri proeminente, de la micul cioc înțepător al vrăbiuței până la apendicele enorm al tucanului. Au aripi, care se deosebesc mai mult de brațele umane decât de cele ale altor mamifere sau chiar de cele ale reptilelor. De fapt, atunci când aripile lor sunt pliate pe lateral, păsările par să nu aibă deloc brațe. Au, de asemenea, picioare subțiri, goale și au gheare. Capul și gâtul lor curg lin în corpul lor. Formele lor creează contururi grațioase, fie că sunt rotunde ca un mierlă european dolofan, lungi ca un papagal african sau elegante ca o lebădă regală.
 • Da, păsările sunt frumoase la vedere, dar frumusețea păsărilor nu se limitează doar la aspectele vizuale ale formei și culorii, deoarece păsările umplu aerul cu muzică. Ele par să ne ofere cântecul lor pur și simplu pentru a ne distra și nu cer nimic în schimb. La fel ca o grădină plină de flori colorate, culorile și cântecele fantastice ale păsărilor par frivole și nepotrivite într-o lume plină de realități dure. Se pare că au fost puse pe pământ în mod expres pentru a face viața mai frumoasă. Nu au fost, desigur, așa ceva. Culoarea și cântecul lor servesc unor scopuri biologice în procesul de selecție naturală, dar asta nu ne împiedică să ne bucurăm de astfel de imagini și sunete. Putem asculta concertele lor gratuite și putem obține plăcere și seninătate din această experiență. De asemenea, ne putem amuza atunci când câteva specii de păsări chiar ne imită propriul nostru discurs.
 • O altă caracteristică a păsărilor la care noi, oamenii, răspundem este faptul că acestea construiesc cuiburi. Ele par atât de harnice și privim cu uimire cum fiecare tip de pasăre își construiește propriul cuib specific speciei sale, de la o simplă asamblare de crenguțe până la o capodoperă de măiestrie țesută complex. “Cuib” este un cuvânt atât de confortabil. Păsările își construiesc cuiburile confortabile, își îngrijesc puii și își cresc familiile, toate acestea în decursul unei singure primăveri sau veri. Le admirăm răbdarea, devotamentul și grija atentă față de puii lor. Observăm și ne minunăm de nenumăratele drumuri ale părintelui păsării spre și dinspre cuib pentru a hrăni cu sârguință puii neajutorați. Păsările ne oferă modele excelente de educație parentală.
 • Da, păsările sunt casnice în timpul sezonului de cuibărit, dar ele migrează, de asemenea,. Păsările sunt libere să vină și să plece și multe dintre ele parcurg distanțe mari în fiecare an, în timp ce călătoresc între casele lor de vară și cele de iarnă. Ele sunt creaturi sociale, se deplasează în stoluri și creează spectacole minunate în timp ce zboară. O privire a unui stol de gâște în formă de V care trece pe deasupra noastră ne emoționează și trezește ceva în noi. Le admirăm puterea și rezistența de a efectua astfel de călătorii istovitoare an de an. Le invidiem, de asemenea, pentru că sunt libere să depășească simplele granițe politice și să traverseze continente întregi. Nouă, celor din nord, ne pare rău să îi vedem despărțindu-se în fiecare toamnă și ne bucurăm să îi vedem revenind în fiecare primăvară. Întoarcerea unor păsări precum rândunelele semnalează întoarcerea primăverii, cu promisiunea ei de naștere și reînnoire.
 • În fiecare primăvară le putem întâmpina înapoi în mijlocul nostru, deoarece aproape peste tot unde trăiesc oamenii, trăiesc și păsările. Păsările acoperă pământul. Există o astfel de diversitate de specii de păsări pentru a umple fiecare nișă ecologică de pe Pământ și pentru a contribui la echilibrul său prin activități precum mâncatul insectelor și dispersarea semințelor de plante. Există rațe și păsări de mare din iazurile rurale. Există păsări care trăiesc în păduri. Există păsări în munți și păsări în deșerturi. Oceanele interzise au pufinii și pelicanii lor rezistenți. Chiar și locurile înghețate și geroase au propriile lor păsări, simpaticii pinguini.
 • Păsările se adaptează la atât de multe habitate și situații diferite, inclusiv la mediile umane. Porumbelul, adesea ignorat, este o pasăre frumoasă. (Am îngrijit și am fost recunoscător că am cunoscut mulți porumbei individuali de-a lungul anilor). Ca specie, au reușit să se adapteze la peisajele moderne ale orașelor, înlocuind cornișele clădirilor și grinzile podurilor cu cornișe asemănătoare stâncilor, în locul stâncilor lor ancestrale. Alte specii de păsări pot fi mai puțin tolerante la astfel de perturbări și evită privirile indiscrete ale oamenilor.
 • Oriunde ar alege să trăiască, păsările rămân simboluri ale naturii neîmblânzite, supraviețuind în ciuda interferențelor omului cu habitatele lor. Ele rămân mândre și libere până în zilele noastre. Ele sunt, de asemenea, o legătură vie cu istoria misterioasă și fascinantă a vieții de pe planeta noastră, deoarece păsările sunt moștenitorii supraviețuitori ai dinozaurilor. O singură privire la puii de pasăre fără pene, cu ciocurile și picioarele lor supradimensionate, și este ușor să vezi dinozaurul din ei.
 • Fiecare dintre noi poate avea propriul motiv, sau o combinație de motive, pentru a iubi păsările, dar atracția lor este incontestabilă și universală. Păsările reprezintă amestecul perfect de frumusețe, forță, grație și rezistență, de la drăgălășenia unei vrăbii minuscule până la măreția unui răpitor impunător. Păsările umplu de frumusețe atât ochiul, cât și urechea. Ne bucurăm de ele. Le admirăm. Uneori le invidiem. Ele contribuie în mod apreciabil la calitatea vieții noastre și la diversitatea vieții pe pământ, iar lumea ar fi un loc mai mic, mai trist și mai gol fără ele.
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close