Actualizarea de la un rezervor de apă dulce la un rezervor de apă sărată

Se pare că, în cele din urmă, fiecare acvarian de succes din domeniul apei dulci se gândește să treacă la un acvariu marin. Este ușor de înțeles de ce – bogăția oceanului este imensă, cu tot felul de creaturi interesante și adesea incredibil de colorate. Dar puțini sunt cei care ajung să își amenajeze primul acvariu de apă sărată. Ei sunt reținuți de îngrijorările lor. Aceste îngrijorări ar fi perfect valabile dacă v-ați arunca cu capul înainte fără prea multe cunoștințe sau strategie, așa cum se întâmplă mult prea des. Dar cu o înțelegere și o planificare adecvată, înființarea primului acvariu de apă sărată poate fi mult mai ușoară decât ați sperat.
Costuri
Probabil că primul considerent pe care îl iau în considerare cei care se gândesc la amenajarea unui acvariu de apă sărată este costul. Ideea percepută este că un acvariu marin va costa mai mult decât un acvariu de apă dulce de dimensiuni comparabile. Ei bine, această noțiune este în mare parte adevărată. Chiar și un acvariu de apă sărată fără complicații, destinat exclusiv peștilor, necesită mai multe echipamente pentru a fi instalat și are un cost de funcționare mai mare decât un acvariu de apă dulce de bază, iar dacă doriți să păstrați corali, costul crește și mai mult. Desigur, asta nu înseamnă că nici un acvariu de apă dulce nu poate fi scump. O instalație cu plante mari ar putea egala cu ușurință costurile unui acvariu de recif. Într-adevăr, costul oricărei instalații depinde mai mult de mărimea și complexitatea acesteia decât de ceea ce este menit să păstreze. În plus, indiferent de tipul de acvariu pe care îl folosiți, mare parte din echipament este același. O instalație de apă dulce poate fi transformată în apă sărată pentru un cost relativ scăzut, deoarece veți reutiliza o mare parte din ceea ce aveți deja.
Dificultate
Următorul lucru pe care îl iau în considerare cei mai mulți acvaristi care doresc să intre în aspectul marin al hobby-ului este dificultatea. Pur și simplu, întreținerea cu succes a unui acvariu de apă sărată are o curbă de învățare mai mare decât un acvariu echivalent de apă dulce – acesta este motivul pentru care acvariile marine nu sunt recomandate ca o primă incursiune în creșterea peștilor. Tot ceea ce trebuie știut pentru a întreține cu succes un acvariu de apă dulce se aplică unui acvariu de apă sărată – plus mai mult. Cel mai mare obstacol este, probabil, menținerea calității apei. Problema este că este mai mult sau mai puțin imposibil să îți dai seama dacă ceva nu este în regulă cu apa la prima vedere. Detectarea problemelor necesită teste și reteste pentru a vedea cum se schimbă lucrurile în timp. Nimic din toate acestea nu este deosebit de dificil de fapt, dar necesită o anumită diligență din partea proprietarului pentru a fi atent la lucruri. Este un lucru la care mulți acvaristi, vechi și noi, se neglijează. În afară de apă, o altă problemă este efortul necesar pentru a satisface nevoile specifice ale locuitorilor acvariului. Multe creaturi marine sunt mai puțin ușoare decât omologii lor de apă dulce. Adesea au nevoi alimentare mai specifice și este dificil să îți dai seama cum vor interacționa diverse specii. Desigur, același lucru se poate spune și despre partea de apă dulce a hobby-ului. În ambele părți există o mulțime de specii care sunt potrivite pentru începătorii care încă învață toate aspectele legate de gestionarea acvariului lor.
Modificări ale apei
Întreținerea pentru oricare dintre cele două tipuri de instalații este practic aceeași – curățarea sticlei, aspirarea resturilor, schimbarea apei și așa mai departe. Cu toate acestea, ultima, schimbarea apei, este un pic mai complicată când vine vorba de acvarii marine. Motivul este, bineînțeles, sarea care trebuie amestecată în apa de schimbare înainte de schimbarea efectivă. Amestecarea unui lot proaspăt de apă sărată nu este dificilă, dar necesită timp și un pic de efort pentru a obține parametrii potriviți, ceea ce înseamnă că schimbările de apă trebuie planificate în avans, de obicei cu aproximativ o zi. Prin extensie, acest lucru înseamnă, de asemenea, că trebuie să aveți suficient spațiu undeva în apropierea acvariului pentru a amesteca această apă și a o lăsa să stea în timp ce sarea se dizolvă. În cele din urmă, schimbările de apă pentru un acvariu cu apă sărată pot fi un pic mai dezordonate, mai ales pe termen lung. Orice apă vărsată dintr-un acvariu de apă dulce se va usca în timp, mai mult sau mai puțin. Cu toate acestea, apa vărsată dintr-un acvariu marin este plină de sare și, când se usucă, va lăsa această sare în urmă, astfel încât ștergerea oricăror picături este un pic mai îngrijorătoare.
Disponibilitate
Un lucru care s-ar putea să nu vă vină imediat în minte este disponibilitatea atât a echipamentelor, cât și a animalelor din surse locale. Cam tot ceea ce vă doriți poate fi comandat online, dar acest lucru este întotdeauna mai puțin decât ideal. Faptul că nu puteți verifica lucrurile în persoană poate fi o problemă, iar retururile sau schimburile sunt, desigur, o problemă mai mare. În plus, transportul animalelor vii nu este tocmai ușor, ceea ce se traduce prin costuri mai mari și un risc mai mare de a primi specimene nesănătoase. Cu siguranță nu este o idee rea să vedeți ce este disponibil la nivel local înainte de a lua decizia de a instala un acvariu de apă sărată, dacă costul este un factor important. Nu uitați că multe magazine vor fi dispuse să comande totuși lucruri pe care le doriți și care nu sunt în stoc în prezent.
Dacă nu vă grăbiți și vă documentați, atunci amenajarea primului dvs. acvariu de apă sărată nu este atât de dificilă pe cât pare. Este un pic de învățat față de ceea ce este nevoie pentru a menține o instalație de apă dulce, dar, odată ce este gata de funcționare, efortul de zi cu zi necesar nu este chiar atât de diferit. Dacă v-ați gândit să treceți la un acvariu de apă sărată și sunteți conștient de schimbările pe care le aduce, atunci ar putea fi momentul să faceți pasul cel mare.